Nieuws

De voor- en nadelen van mangohout

Mangohout wordt steeds vaker in de meubelbranche gebruikt, het hout heeft een goudbruine kleur. In veel gevallen wordt het mangohout gebeitst, hierdoor wordt de kleur iets donkerder maar is het hout wel beschermd.

Overal zijn voor-en nadelen van, dus ook voor de verschillende houtsoorten die van meubels zijn gemaakt. Dit is dus niet anders dan ook voor mango houten meubelen.

Om te weten wat de voor en de nadelen zijn zal ik eers iets vertellen over het mangohout zelf en zijn oorsprong.

Waar komt mangohout weg?

Zoals je al begrijpt komt mango hout van de mangoboom. Deze bomen groeien uitsluitend in tropische klimaten en kunnen absoluut niet eten vorst. De mangoboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost- Azië, maar omdat de vrucht van de mangoboom, de mango zelf, worden ze sinds begin van de negentiende eeuw overal ter wereld in tropische klimaten gekweekt. Je kan de mangobomen dus tegenkomen in Oost-Afrika, Israël, Brazilië maar ook in Spanje.

De mangoboom blijft het hele jaar door groen en verliest zijn bladeren niet. In sommige gevallen kan de boom wel tot 40 meter hoog worden. Maar de meeste bomen bereiken echter nooit deze hoogte omdat dit niet optimaal is voor de kwekers.

Mangohout en meubels in het interieur

Wanneer er na jaren de productie van mango’s terugloopt of wanneer de bomen te groot worden voor de plantages worden de mangobomen op grote schaal gekapt. Na het kappen van de bomen worden deze dan dus gebruikt voor de meubels zoals kasten, eettafels en salontafels.

De mangoboom is dus veelzijdig want nadat de boom zijn leven lang vruchten heeft geproduceerd, wordt deze na het kappen gebruikt in meubels.

Mangohout is net als alle andere houtsoorten een natuurproduct, elk meubelstuk is dan ook uniek. Mangohouten in het bijzonder heeft zeer unieke tekeningen, dit geeft extra sfeer in je interieur.

Duurzaamheid is een zekerheid

Mangohout is een zeer duurzaam hout omdat het een restproduct is van mango plantages. Er worden geen bossen gekapt speciaal voor de productie van meubilair. De mangobomen worden na een aantal jaren na de afname van de groei en productie van de vrucht gekapt en vervolgens snel weer aangeplant. De jonge mangobomen moeten dan weer snel groeien om veel heerlijke mango’s te produceren. Mangohout is een zeer sterke houtsoort, dit zorgt ervoor dat de meubelen lang mee gaan. Meubelen van mangohouten zijn dus een zeer verantwoordelijke keuze.

Onderhoud en verzorging is niet moeilijk

Er is niet veel onderhoud nodig als het gaat om mangohout meubels. De meeste mango houten meubels die worden verkocht zijn al vaak gebeitst. Maar je kunt zelf ook de meubelen behandelen met was. Bijenwas is ook een natuurlijk product. Deze is er in natuurlijke kleur, transparant en een iets donkerder kleur. Het is wel Vandelanotte dat als je het meubel met de was gaat behandelen dat je dit eerst doet op een onopvallende plaats van het meubel. Denk dan aan bijvoorbeeld de onderkant van een tafel of de binnenkant van een kast. Doordat je de bijenwas gebruikt kan het zijn dat je meubels iets donkerder worden, wees hierop attent.

De behandeling van bijenwas heeft als voordeel dat deze maar één keer per jaar deze verzorging nodig heeft op het hout. De was zorgt voor een beschermlaag maar ook dat het mangohout niet zo droog gaat worden. In de winter zal de verwarming hoger staan en dan wordt het mangohout iets wat droger. Als je de bijenwas voor de winter gaat gebruiken dan zul je zien dat je meubels ook tijdens deze periode mooi en iets glimmend blijven, en dat het een beschermlaag blijft houden.

Het schoonmaken van mangohout

Voor het schoonmaken vakje mango houten meubelen ben je weinig nodig. Een lichte vochtige doek is eigenlijk het beste om te gebruiken. Schoonmaakmiddelen met siliconen of gloor zijn echt funest voor je houten meubelen. Je krijgt verkleuringen op het hout en dat is echt zonde van dit mooie speelse hout. Als je gebruik gaat maken van meubelspray kijk ook hiermee uit. Doordat je het meubel gaat inspuiten kunnen er plekjes achter blijven. Het is dan ook echt van belang dat als je een spray gebruikt dat speciaal is voor (mango)hout dat je deze echt goed gaat inwrijven.

Voor-en nadelen van mangohout

De voordelen van mangohout zijn er genoeg, maar er zijn dus ook wat nadelen.

Het voornaamste nadeel is eigenlijk wel dat geen enkel meubelstuk identiek is, al kun je dit natuurlijk ook als voordeel zien. Elk meubelstuk is uniek op zijn manier, je hebt dus nooit twee dezelfde tafels, het tafelblad zal altijd afwijken van de ander.

De duurzaamheid en de verantwoorde keuze om te kiezen voor een mango houten meubel is er belangrijk tegenwoordig. Bij de koop van een mango houten meubel werk je mee aan een beter natuur. Ook is het niet onbelangrijk dat je geen dure schoonmaakmiddelen hoeft te open. Het reinigen en afnemen van het meubelstuk volstaat al snel met een lichte vochtige doek.